
Het is een prototype en heel hoog komt het nieuwe ruimtevliegtuig nog niet. Maar een mijlpaal is het wel: de MK-II Aurora, bedacht door twee oud-studenten van de TU Delft, is een week geleden voor het eerst door de geluidsbarrière gegaan.
Uiteindelijk moet een grotere versie satellieten naar de ruimte brengen.
Tobias Knop en Jeroen Wink begonnen in 2017 met Dawn Aerospace. “We zijn begonnen met een studentenproject”,
vertellen ze. “Daarvoor hebben we een aantal raketten ontwikkeld en zijn we naar Spanje gegaan om ze te testen. Daar gaat dan iets waar je zo lang aan hebt gewerkt de lucht in, om dan na 20 minuten in zee te liggen.”
Kon dat niet wat duurzamer, vroegen ze zich af. “We dachten: je moet zo’n raket kunnen hergebruiken. Iemand die meer thuis was in de vliegtuigen dacht met ons mee en zei hoe het misschien anders zou kunnen.”
Uitwijken voor vliegverkeer

En de concurrentie met SpaceX en andere bedrijven? Wink heeft er vertrouwen in. “De Falcon 9 van SpaceX is deels herbruikbaar, maar het is nog steeds een traditionele raket die alleen vanaf een raketbasis kan worden gelanceerd. Vliegtuigen moeten ervoor uitwijken. Wij kunnen straks overal opstijgen en zelf uitwijken voor ander vliegverkeer.”
Ook luchtvaartexpert Joris Melkert signaleert dat sinds de pensionering van de Amerikaanse spaceshuttle in 2011, nieuwe, kleinere ruimtevliegtuigen steeds vaker in een of andere vorm opduiken.
China en de VS gebruiken onbemande mini-shuttles voor defensie-doeleinden, Virgin Galactic brengt met SpaceShipTwo toeristen in de ruimte, het Amerikaanse Stratolaunch Systems ontwikkelt het Talon-A-ruimtevliegtuig en de Dream Chaser, bedoeld als pendel naar ruimtestations, moet komend jaar de ruimte ingaan.
