ESA

Proba-3 sterrenkijken om op te warmen voor corona observaties

De Proba-3 missie van de Europese Ruimtevaartorganisatie zal kunstmatige zonsverduisteringen creëren in een baan om de aarde, waardoor wetenschappers de corona van de zon voor langere perioden kunnen bestuderen dan mogelijk zou zijn tijdens verduisteringen die vanaf de aarde worden waargenomen.

Om de functionaliteit van Proba-3’s systemen te testen, namen onderzoekers van de Koninklijke Sterrenwacht van België een momentopname van een sterrenveld – in het allereerste beeld dat werd vastgelegd door de coronagraaf van de missie.

Om beelden van de zonnecorona te maken, draagt Proba-3 ASPIICS, kort voor Association of Spacecraft for Polarimetric and Imaging Investigation of the Corona of the Sun. Dit instrument, dat voor ESA is ontwikkeld door het Centre Spatial de Liège, België, bestaat uit een grote occulte schijf op het Occulter-ruimtevaartuig en een coronametsysteem voor de zon dat wordt meegevoerd door het Coronagraph-ruimtevaartuig.

In hun meest precieze formatie vliegen de Coronagraph en de Occulter 150 m uit elkaar, waarbij hun relatieve positie tot op de millimeter nauwkeurig wordt gehandhaafd. De occultatieschijf zal het heldere lichaam van de zon bedekken en een schaduw werpen op het optische instrument van het Coronagraph-ruimteschip, waardoor het de corona van de zon kan bestuderen.

Na hun lancering op 5 december 2024 bleven de twee satellieten aan elkaar gekoppeld tot hun scheiding op 14 januari 2025. Het missiecontroleteam van ESA’s European Space Security and Education Centre in Redu, België, beheerde de initiële inbedrijfstelling in de omloopbaan.

Via
ESA

Team kosmosnieuws

KosmosNieuws, jouw ultieme bron voor het laatste nieuws en diepgaande inzichten op het gebied van astronomie en ruimtevaart.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Back to top button
KosmosNieuws.nl